środa, 8 maja 2013

Tani, pyszny i zdrowy obiad

Przedstawiam Wam mój ulubiony obiad-Spaghetti aglio, olio e peperoncino. Oto, co jest potrzebne:

makaron nitki pełnoziarnisty 
dwa lub cztery ząbki czosnku
dwie ostre papryczki 
pęczek świeżej pietruszki 
oliwa



Pietruszkę siekamy. Czosnek i papryczki kroimy w małą kosteczkę. Na patelni wylewamy oliwę i najpierw podsmażamy czosnek (nie pozwólmy, by stał się brązowy), potem dodajemy papryczki i chwilę podsmażamy. Odstawiamy patelnię. Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al-dente. Po odcedzeniu makaronu wrzucamy go na patelnię i chwilkę obsmażamy razem z papryczką i czosnkiem. Wrzucamy na talerz i posypujemy pietruszką. Pycha! A co najważniejsze mało kalorii. Naprawdę da się tym najeść, a jeśli chcemy urozmaicić to robimy do tego sałatkę caprese (moją ulubioną) i mamy pyszny, zdrowy i tani obiad. 



Gdyby ktoś nie wiedział sałatka składa się z pokrojonych pomidorów i sera mozarella i polana oliwą. Ja używam jeszcze ziół włoskich w młynku (firmy Kotanyi). Na to kładziemy listki bazylii.Włochy u nas na talerzu :) 

3 komentarze:

  1. O nie! Jak spaghetti to nie mogę nie spróbować tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do spaghetti ;) Uwielbiam i napewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

    OdpowiedzUsuń